Arapça Hazırlık Yönergesi

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ

İLAHİYAT FAKÜLTESİ

ZORUNLU ARAPÇA HAZIRLIK SINIFI

EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGESİ

Amaç

Madde 1-(1) Bu yönergenin amacı, Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığı tarafından yürütülen Zorunlu Arapça Hazırlık Sınıfı Arapça öğretimi amaç, kapsam, uygulama ve değerlendirme esaslarını düzenlemektir.

 

Kapsam

Madde 2-(1) Bu Yönerge, Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığı’nca yürütülen Zorunlu Arapça Hazırlık Sınıfı Arapça öğretimi yönetim, uygulama ve değerlendirme esaslarını kapsar.

 

Dayanak

Madde 3-(1) Bu yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 5’inci maddesinin “ı” fıkrası, 14 üncü ve 49 uncu maddeleri, Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik ile Akdeniz Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine dayanmaktadır.

 

Arapça Dil Öğretiminin Amacı

Madde 4-(1) Hazırlık eğitim-öğretiminin amacı, öğrencilere kayıt oldukları eğitim-öğretim programlarının öngördüğü yabancı dilde kendi konularında okuduğunu ve duyduğunu anlayabilme, metinleri Türkçeye çevirebilme, yazılı ve sözlü olarak kendilerini yeterince anlatabilme, kültürel ve sosyal hayatta gerekli olan dil iletişimini sağlayabilme, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri yabancı dilde izleyebilme becerisini kazandırmaktır.

 

Program Geliştirme Grubu

Madde 5-(1) Hazırlık sınıfındaki eğitim-öğretim faaliyetlerinin geliştirilmesini ve koordinasyonunu sağlamak, Arapça eğitim-öğretim programının temel ve ek materyalini belirlemek, geliştirmek, materyal arşivi oluşturmak ve bu yönergede belirtilen diğer görevleri yerine getirmek üzere İlahiyat Fakültesi Dekanı tarafından bir yıl süreyle biri başkan, en az üç öğretim elemanından oluşan ‘Program Geliştirme Grubu’ teşkil edilir.

(2) İlahiyat Fakültesi Dekan’ı uygun gördüğü takdirde Program Geliştirme Grubunun başkanını, hazırlık sınıfının bütün faaliyetlerini düzenlemek üzere “Hazırlık Sınıfı Koordinatörü” olarak da tayin eder.

 

Sınav Komisyonu

Madde 6-(1) Hazırlık sınıfında gerekli sınav sorularını hazırlayıp uygulamak ve değerlendirme yapmak üzere İlahiyat Fakültesi Dekan’ı tarafından biri başkan, en az üç öğretim elemanından oluşan ‘Sınav Komisyonu’ bir yıl süre ile görevlendirilir.

(2) Arap Dili ve Belagati Anabilim Dalı Başkanı ve hazırlık sınıfında derse giren öğretim elemanları sınav komisyonunun doğal üyeleridir.

 

Muafiyet Sınavı

Madde 7-(1) İlahiyat Fakültesi Dekanlığı tarafından, ilgili yabancı dilde öğrencilerin dil bilgisi ve beceri düzeylerini belirlemek amacıyla eğitim-öğretim yılı başında hazırlık sınıfı müfredatı esas alınarak yılda bir kez “Sınav Komisyonu” tarafından Muafiyet Sınavı yapılır. Bu sınavın tarihini ve yerini Fakülte Kurulu belirler.

(2) Bu sınav eğitim-öğretim yılı başında iki aşamalı (yazılı ve sözlü) olarak yapılır.

  1. a) Birinci aşama yazılı olup metin anlamayı, sözcük bilgisini ve dilbilgisini kapsar.

  2. b) Sınavın ikinci aşaması sözlü olup bu sınava birinci aşamadan 100 üzerinden 60 ve üzeri puan alan öğrenciler katılırlar.

  3. c) Zorunlu yabancı dil sorumluluğunun kalkması için öğrencilerin sözlü sınavdan en az 60 puan almaları gerekir.

  4. d) Muafiyet Sınavı’nın genel başarı notuna herhangi bir etkisi yoktur.

  5. e) Bu sınava, zorunlu hazırlık sınıfına kayıt yaptırmış öğrencilerle önceki yılda hazırlık sınıfında başarısız olmuş öğrenciler girerler.

  6. f) Ek kontenjanla gelen öğrenciler için yeterlik sınavı, kayıtlarının bitiminden itibaren üç iş günü içinde yapılır.

  7. e) Sınavda başarılı olan öğrenciler lisans programına kaydedilirler.

  8. g) Muafiyet sınavı için mazeret sınavı yapılmaz.

(3) Hazırlık programından aşağıdaki şartları sağlayan öğrenciler muaf sayılır;

  1. a) Öğretim dili olarak belirlenen yabancı dilin (Arapça) anadil olarak konuşulduğu bir ülkede, o ülke vatandaşlarının devam ettiği ortaöğretim kurumlarında eğitim görüp ortaöğreniminin en az son üç yılını bu kurumlarda tamamladıklarını belgeleyenler,

  2. b) Yurt dışında veya yurt içinde Arapça Hazırlık Sınıfı olan başka bir yükseköğretim kurumundan Hazırlık Sınıfı’nda başarılı olduktan sonra Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesine yatay geçiş yapan öğrenciler,

  3. c) Son üç yıl içinde Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı tarafından yapılan ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarının herhangi birinin Arapça Sınavı’ndan yüz üzerinden 60 ve üzeri veya bu puana denk puan alanlar, akademik takvimde güz ve bahar yarıyıllarında mazeretli kayıtlar için öngörülen süre içinde, başarı belgelerini getirdikleri takdirde kazandıkları bölüme/programa kayıtları yapılır. Öngörülen süreyi geçirmeleri durumunda dilerlerse bir sonraki dönemi beklerler veya Arapça Hazırlık eğitimine katılabilirler.

 

Derslere Devam

Madde 8-(1) Hazırlık sınıfında derse devam zorunludur.

(2) Devamsızlığı toplam yıllık ders saatinin %15’ini aşan öğrenciler Ara Sınavlara ve Yılsonu Sınavı’na giremezler ve başarısız sayılırlar.

(3) Hazırlık Sınıfı’nın ilk yılında devamsızlık yapan ve muafiyet sınavında başarısız olan öğrenciler, ikinci yılda da derslere devam etmek zorundadırlar. Bu öğrenciler, ikinci yılda da devam koşulunu yerine getirmezlerse Ara Sınavlara ve Yılsonu Sınavı’na alınmazlar.

(4) İki yıl devam şartını yerine getirmeyen veya devam etmesine rağmen Hazırlık Sınıfını iki yıl içinde başarıyla tamamlayamayan öğrencilerin programdan ilişiği kesilir. Hazırlık Sınıfında başarısız olarak programdan ilişiği kesilen öğrenciler talep etmeleri durumunda Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı tarafından bir defaya mahsus olmak üzere kayıt yaptırdığı yıl itibarıyla, öğrencinin Üniversiteye giriş puanının yerleştirileceği programa kayıt yaptırmak için aranan taban puanından düşük olmaması şartıyla öğretim dili Türkçe olan programlardan birine merkezi olarak yerleştirilebilirler.

(5) Hazırlık Sınıfı’nın devam takibinden Program Geliştirme Grubu sorumludur. Öğrenciler derslerin en az %85’ine devam etmekle yükümlü olduklarından, sosyal ve sportif etkinliklere katılma, raporlu olmaları gibi durumlarda, bu mazeretlerini %15 devamsızlık süresi içinde kullanmak zorundadırlar. Üniversiteyi temsil etmekle görevlendirilen öğrencilerin ve 3289 sayılı Gençlik ve Spor Hizmetleri Kanununun 29 uncu maddesi uyarınca Spor Genel Müdürlüğü tarafından görevlendirilenlerin, görevli oldukları süreler devamsızlık süresinin hesabında dikkate alınmaz.

 

Eğitim-Öğretim

Madde 9- (1) Hazırlık sınıfında, haftada en az 24 kredi saatlik bir program uygulanır. Fakülte Kurulu’nca bu program 30 kredi saate kadar çıkarılabilir.

(2) Hazırlık sınıfı şubeleri, bir sınıftaki öğrenci sayısı 30’ugeçmeyecek şekilde düzenlenir.

(3) Hazırlık sınıfı programı ve müfredatı, Program Geliştirme Grubu tarafından hazırlanıp Fakülte Kurulu’nca karara bağlanır. Program Geliştirme Grubu, program ve müfredatın geliştirilmesi, uygulamada karşılaşılan aksaklıkların giderilmesi ve ilgili kurumlarla işbirliği yapılması için hazırlık sınıfında dersi bulunan öğretim elemanları ile toplantılar ve çalışmalar yapıp bu faaliyetler ile ilgili hazırladığı raporu her yılın sonunda Dekanlığa sunar.

(4) Program Geliştirme Grubu’nun teklifi ve Fakülte Kurulu’nun onayı ile mevcut derslere yeni dersler eklenir veya çıkarılır.

(5) Derslerin işleyişinde her türlü teknik araç ve gereçten yararlanılır.

(6) Program Geliştirme Grubu, eğitim-öğretimin bütün şubelerde aynı seviyede ve müfredata uygun bir şekilde yürütülmesini sağlar.

(7) Hazırlık sınıfı derslerine dinleyici ve konuk öğrenci kabul edilmez.

 

Sınavlar ve Başarı Notu

Madde 10-(1)  Hazırlık eğitimi süresince uygulanan programların kapsam ve amaçları göz önüne alınarak, her ders yılı içinde gereği kadar ‘Kısa Süreli Sınav’, dört ‘Ara Sınav’ ve sene sonunda bir ‘Yılsonu Sınavı’ yapılır. ‘Yılsonu Sınavı’na, devam zorunluluğunu yerine getiren öğrenciler girebilir. Yılsonu Sınavı yazılı olarak yapılır. Sınav sonuçları en geç iki hafta içinde ilan edilir. Yılsonu Sınavı puanı alt sınır değeri 35’tir. Öğrencilerin Hazırlık eğitimini başarıyla tamamlayabilmeleri için yıl içi not ortalamalarının %50’si ile Yılsonu Sınavı’nın %50’sinin toplamı en az 60 (altmış) ve üzeri olması gerekir. Başarılı olan öğrencilerin 1. sınıfa kayıtları yapılır.

(2) Ara sınav tarihleri sınavların yapılmasından iki hafta önce Dekanlıkça ilan edilir.

(3) Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilen haklı ve geçerli bir nedenden dolayı eğitim-öğretim dönemi içinde açılan ara sınavlara veya yıl sonu sınavına giremeyen öğrenciler için mazeret sınavı yapılır.

(4) İlahiyat Fakültesi’nde Fakülte Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen geçerli nedenlerden ya da sağlık kuruluşlarından alacağı sağlık raporu ile belgelediği sağlık sorunlarından dolayı sınavlara giremeyen öğrenci, mazeretinin bitim tarihini izleyen 5 iş günü içinde bir dilekçe ile Dekanlığa başvurmak zorundadır.

(5) Sınav sonuçlarına itiraz hususunda; Akdeniz Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri, Akdeniz Üniversitesi Ders İşlemleri, Sınav ve Başarı Değerlendirme Yönergesi hükümleri ve Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uygulanacak Esaslara ilişkin yönetmelik hükümleri uygulanır.

 

Eğitim-Öğretimin Süresi ve Başarının-Başarısızlığın Sonucu

Madde 11-(1) Hazırlık sınıfı bir akademik yıldan oluşur ve süresi akademik takvimde lisans programı için belirlenen güz ve bahar yarıyıllarının süreleriyle aynıdır. Bu süre, öğrencilerin kaydoldukları programların öngördüğü eğitim-öğretim süresinden sayılmaz.

(2) 8 inci ve 10 uncu maddede belirtilen esaslar çerçevesinde başarılı olan öğrencilerin lisans programına kayıtları yapılır.

 

Kayıt Dondurma ve Disiplin İşlemleri

Madde 12-(1) Hazırlık eğitimi sırasında yıl tekrarını gerektirecek kayıt dondurma talepleri, öğrencilerin Fakülte Yönetim Kurulu’nca karara bağlanır. Hazırlık eğitimi bir akademik yılı kapsadığından kayıt dondurma işlemi, yarıyıllık olarak yapılamaz.

(2) Disiplin işlemleri de öğrencilerin kayıtlı oldukları kurumun dekanlığı tarafından yürütülür.

 

Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Devamı

Madde 13- (1) Üniversiteye girişte yabancı dil yeterlik belgesi alamayan yabancı uyruklu öğrenci adaylarının, Hazırlık Sınıfına başvurabilmeleri için Akdeniz Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (Akdeniz TÖMER) veya Yunus Emre Enstitüsü tarafından verilen Türkçe Yeterlik Belgesi almaları ön şarttır.

 

 

 

İlişik Kesme

Madde 14- (1) Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelikteki ilgili madde hükümleri uygulanır. İlişik kesme öğrencilerin Fakülte Yönetim Kurulu’nca karara bağlanır.

 

Yönergede Yer Almayan Hükümler

Madde 15- (1) Bu yönergede yer almayan hususlarda “Akdeniz Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği”, “Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik” ve “Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği” hükümleri uygulanır. Uygulama sırasında doğabilecek problemleri çözmede Fakülte Kurulu yetkilidir.

 

Yürürlükten Kaldırılan Yönerge

MADDE 16–(1) 10.08.2012 tarih ve 15/118 sayılı Senato Kararı ile kabul edilmiş olan “Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Zorunlu Arapça Hazırlık Sınıfı Eğitim-Öğretim Ve Sınav Yönergesi” yürürlükten kaldırılmıştır.

 

Yürürlük

Madde 17-(1) Bu yönerge Akdeniz Üniversitesi Senatosu’nca kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

 

Yürütme

Madde 18-(1) Bu Yönergeyi Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı yürütür.

 

 

 

31.08.2022 tarih ve 12/06 sayılı Senato Kararı ile kabul edildi.

 

 

Eklenme tarihi :13.10.2022 15:56:36
Son güncelleme : 14.01.2023 13:45:20